Jom Ikut

Monday, 10 January 2011

Kek Alunan Kasih

Kek Alunan Kasih
Salam semua sahabat dan teman-teman blogger...akak teruja tengok resepi kek alunan kasih yang cantik di dalam blog kawan2...bila akak buka almari ada bahan2 untuk membuat kek dan kebetulan juga masa ni mood akak tengah rajin nak membaking...so godek punya godek maka jadi la juga kek alunan kasih akak untuk percubaan pertama kalinya....resepi asalnya dr pn mastura yasak...dan akak CnP jer dr blog Pn. Am serojakitchen ...terima kasih pada keduanya dan mohon share resepinya di sini yek...walau x cantik dan x beralun sgt macam yang empunya resepi  tp rasanya mmng sdap & gebusss....



KEK ALUNAN KASIH :

Bahan-bahan :
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..akak guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
Sebuk koko (secukupnya)
Pewarna Pink dan Hijau (atau ikut citarasa samada warna kuning, biru dsbg)
sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:

Pukul planta dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian (akak buat tiga bahagian..campurkan satu bahagian  dgn pewarna pink dan satu bhgn pwrna kuning, manakala satu bahagian lagi pewarna hijau…)
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna kuning..ratakan perlahan2..(jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment