Jom Ikut

Friday, 7 October 2011

Kek Karamel


Salam jumaat buat semua ....petang ni akak suka nak share citer ngan kengkawan tentang resepi baru yang telah akak cuba semalam iaitu "Kek Karamel". setiap hari dan setiap minggu asyik duk tengok kawan2 siber duk tayang jerrrr...tak boleh jadi niiii...mesti nak cuba gak...resepi akak amik dari blog kak zu semanis gula udah lama tersimpan rapi....tapi hati masih was-was takut kalau-kalau projek kek karamel ni tak menjadi....hehehe.

Tiga empat hari yang lepas...tenguk Lina dari blog Teratak Mutiara Kasih duk tayang resepi kek karamelnya...rasa sedappp dan keinginan nak mencuba tu datang semula....apa lagi barang2 dan bahan-bahan pun dah ada....akak pon godeklah kek karamel ni di temani  adik Irah coz Along Iqah tak ada kat umah kerana ada Kem Motivasi Solat di sekolahnya.

Walau pun ini adalah pertama kali akak mencuba membuat kek karamel ini...alhamdulillah usaha akak tidak sia-sia...terima kasih pada yang empunya resepi dan akak cnp resepi dari blog Lina teratak mutiara kasih....sedappp sangat kek karamel ni... mohon share di sini untuk rujukan masa akan datang n len kali boleh buat lagiii...anak-anak suka terutama karamelnya....big bos siap komplen lagi suh buat bagi tebal sikit karamelnya....apapon akak berterima kasih buat en somi n anak-anak kerana sudi dan menyokong semangat serta usaha akak ni....

RESEPI KEK KARAMEL

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus- akak tambah jd 4 sudu)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk

(D) - Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C (akak bakar pasda suhu 170'C) gn api bwh sahaja
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

Bagi sesape yang belum mencuba...selamat maju jaya dan jangan jemu jika cobaan pertama x menjadi....teruskan mencuba n mencuba....gud luck.....

4 comments:

  1. pandainye odah... nanti jgn lupa ajaq teknik2nye ya Odah... akak pun suke tapi x penah buat...x pandai...

    ReplyDelete
  2. Kak Filzah....thanks..nak kata pandai tu tidak juga sbb saya pon baru belajar...sedap kek karamel ni...

    ReplyDelete
  3. Cantik kejadian kek karamel ni...kaler pun sweet jer :)

    ReplyDelete
  4. Thanks puan Lina_pg....jangan puji lebih2...malu aih...puan lina lagi la pandai masak...hehehehe

    ReplyDelete