Jom Ikut

Thursday, 2 February 2012

~Asam Pedas Ikan Kembung~

Pembuka selera nih....makan plak nasi panas2 dan berkelah tepi sawah padi yang menghijau...fuhhhh bertambah nasik di buatnya....

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

Bahan-bahan :
4 ekor ikan kembung (ikan-ikan lain pun boleh) - dicuci bersih-bersih
      1 kuntum bunga kantan
      1 biji timun(sederhana besar) - bendi pon boleh dan lagi best
      2 biji tomato
      11/2 cawan air asam jawa
      1 cawan air
      1 biji bawang besar - dipotong dadu
      sedikit daun kesum
      garam dan gula secukupnya


Bahan Kisar :

10 biji cili kering
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan

Cara membuatnya :

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar. Setelah bawang besar garing, masukkan  
    bahan kisar dan masak hingga naik minyak.
2. Masukkan air dan biarkan ia mendidih.
3. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan bendi.
4. Masukkan ikan dan air asam jawa. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan pula tomato.
6. Sebelum diangkat, masukkan garam dan gula secukup rasa.









No comments:

Post a Comment