Jom Ikut

Saturday, 21 January 2012

~ Puding Roti Marble ~



Puding Roti Marble ...hidangan yang sesuai sebagai pencuci mulut....puding yang ringkas dan sedap...sejuk jer tekak bila makan puding ni...nak rasa sila lah cuba...sedapppp....resepi cnp dari blog hana....mohon izin untuk share di sini pulak.....

PUDING ROTI MARBLE
Sumber : http://hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan:
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)


Cara-cara:
Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!





Selamat menjamu selera.....











2 comments:

  1. maaf lambat follow blog anda.. saya dah tunai kan janji saya.. salam perkenalan dari mycherita.. :)

    ReplyDelete
  2. Apapun tenkiu banyak-banyak caz sudi follow blog saya..... :)

    ReplyDelete