Jom Ikut

Tuesday, 6 March 2012

Kek Karamel

Sebenarnya telah banyak kali akak buat kek karamel ni dan yang ni kejadian pada hari Jumaat lepas atas permintaan anak-anak....mereka memang suke sangat dengan kek karamel ni...tambah-tambah part yang kat atas tu...lagi la mereka like...hehehehe sebabnya karamel tu lembut dan yummy....
Terima kasih pada penyumbang resepi kak zu atas resepi yang sungguh enak dan sedap ni. Mohon share di sini sekali lagi untuk rujukan akak dan teman-teman sekalian.

KEK KARAMEL


Bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus- akak tambah jd 4 sudu)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) 
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum 
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder 
45ml minyak msk

(D) - Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) 


Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C) 
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C (akak bakar pasda suhu 170'C) gn api bwh sahaja
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap..



No comments:

Post a Comment