Jom Ikut

Tuesday, 13 March 2012

Masak Lemak Pedas Kerang

Menu ringkas tapi membuka selera....Masak Lemak Pedas Kerang....memang laju makan nasi berlaukkan kerang masak lemak pedas camni....fuyooooo.....kena pulak dengan nasi putih panas-panas....orang lalu kat belakang pon tak nampak dah. Memang sume ahli keluarga akak suka kerang masak camni berbanding dengan sambal tumis, rendang atau lain-lain. Resepi ni adalah resepi keluarga dan ciptaan sendiri. Kalu nak cuba meh kita kongsi resepi di sini.

MASAK LEMAK PEDAS KERANG

1/2 kilo kerang - di basuh bersih
7-10 tangkai cilipadi
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 mangkuk santan pekat
1 inci kunyit hidup
1-2 batang serai
2 keping asam gelugur
2 biji kentang - dikupas kulit dan dibelah
sedikit garam


Cara menyediakannya :

- Cilipadi, kunyit hidup,bawang merah dan bawang putih dikisar halus dengan sedikit santan.
- Masukkan santan yang selebihnya ke dalam periuk bersama dengan bahan-bahan kisar tadi.
- Jerang periuk diatas api yang sederhana sambil di kacau selalu.
- Masukkan serai yang telah di titik dan kentang ke dalam kuah.
- Masak sehingga mendidih dan kentang empuk barulah di masukkan kerang.
- Setelah itu masukkan asam keping dan sedikit garam.
- Masak sehingga mendidih sambil di kacau selalu .
- Siap untuk di hidangkan.








No comments:

Post a Comment