Jom Ikut

Wednesday, 8 August 2012

Cucur Udang versi My Lovely Home


Iftar hari yang ke 17 permintaan en somi suh buat cucur udang....akak memang tak pandai sangat buat cucur udang ni..takat makan sendiri & keluarga tu lepas laaa....akak tak buat kuah kacang bagai cuma cicah ngan sos cili jer...maklum la semua nak cepat.....hehehe tapi alhamdulillah usaha susah payah akak masak dengan penuh kasih sayang tu berbaloi-baloi bila semua masakan akak buat keluarga mendapat pujian dan memenuhi selera en somi dan anak-anak...terima kasih pada en somi & anak-anak....

Cucur udang versi My Lovely Home ni memang mudah dan ringkas sahaja...lebih kurang buat cucur bom jugak...hehehehe. Jom kita semak resepinya...

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
2 cawan air
1 mangkuk kecil taugeh (akak tak ada stok)
5 pokok kucai (cuci dan potong lebih kurang 1 inci)
1 labu bawang besar (dihiris)
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
1/3 camca teh gula
20 ekor udang sederhana besar
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng cucur

Cara membuatnya :

Panaskan minyak masak dalam kuali. Apabila minyak sudah panas...sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam kuali menggunakan senduk, letakkan beberapa ekor udang diatasnya (akak buat versi M..semua akak borong dan masukkan dalam bancuhan tepung).Goreng cucur udang tadi sehingga kuning keemasan atau nampak garing. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Ulangi proses membuat sehingga selesai. Boleh di hidangkan bersama kuah kacang atau sos cili....selamat mencuba....







1 comment: