Jom Ikut

Wednesday, 18 December 2013

Sambal Tumis Ikan Kembung


SAMBAL TUMIS IKAN KEMBUNG

Bahan-bahan :

3-4 ekor ikan kembung sederhana besar
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
2-3 ulas bawang putih
1/2 cawan perahan air asam jawa
12 cawan minyak masak
sedikit gula - jika suka
garam secukupnya

Cara membuatnya :

Bersihkan ikan dan goreng - ketepikan
Blender cili kering, bawang besar dan bawang putih
Panaskan minyak di dalam kuali
Tumis bahan-bahan yang di kisar tadi sehingga garing
Masukkan gula, garam dan air perahan jus asam jawa
Masak hingga mendidih dan pekat serta terbit minyak
Lepas tu...masukkan ikan yang di goreng 
kedalam kuah sambal tadi  hingga sebati  dan terus angkat
Siap untuk di hidangkan.












No comments:

Post a Comment