Jom Ikut

Thursday, 15 July 2010

Jom Masak - Nasi Beriani

Salam sejahtera dan salam ceria wat kawan2 blogger sekalian....tiada citer menarik yang akak nak kongsi...cuma xtvt akak minggu ni yang terlebih rajin...balik keja rasa hati teringin nak cuba resepi nasi beriani yang telah akak copy dah berkurun lama dari tenet...tp bila nak wat bahan2 pula x cukup dan tak ada masa nak mencubanya... tp hari tu bila balik keja mood akak rajin betul...selongkar dalam esbok tengok ada bahan2 tuk buat nasi beriani tu ...apa lagi laju ja tangan ni, maka petang tu cubaan akak buat nasi beriani pun bermulalah dan inilah hasilnya...siap ngan lauk n acarnya lagi...jom layannnnn

 Nasi Beriani
 Ayam masak beriani gak.....n dibawah ni Acar timun

RESEPI NASI BERIANI :

beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani - 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Daun pandan disimpul
Garam

Cara penyediaan nasi :
1) Beras dibasuh dan ditos.
2) Panaskan minyak sapi.
3) Tumiskan bawang2 & halia dan rempah penumis & daun pandan yang disimpul.
4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
5) Biarkan sebentar.
6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
7) Kacau rata, masukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
*Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu
Daging/Ayam beriani :

Daging /ayam(anggaran 500gm) - diperap dgn serbuk kunyit, garam, halia dan bwg putih yg ditumbuk
Rempah beriani - 3-4 sudu
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 3 biji
Halia - 3 cm
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
Minyak sapi/butter
Tomato paste - 1/2 tin kecil
Tairu/yoghut- 1 cwn
Daun ketumbar - 1 pokok
Air - 2 1/2 cwn
Garam

Cara :

1) Panaskan minyak sapi
2) Tumiskan rempah penumis, bawang besar, bawang putih dan halia
3) Masukkan daging, biarkan sampai air daging keluar
4) Masukkan rempah beriani, tomato paste dan daun ketumbar - biar pecah minyak
5) Masukkan tairu dan air - tutup periuk
6) Setelah pekat sedikit, kecilkan api, perasakan dgn garam dan masaklah ikut kepekatan yg diingini..












No comments:

Post a Comment