Selamat Datang Ke Blog Sentuhan Kasih Semurni Impian

Tuesday 8 March 2011

Kek Buah dan Bubur Pulut Hitam

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua rakan2 blogger sekalian...N3 ni sebenarnya dah lama akak nak kongsi ngan kengkawan sume cuma kebelakangan ni masa akak agak terhad dan kurang mengizinkan....walau apapun jom kita tengok resepi akak kali ni...kek buah (versi akak ler...sempat juga bawa g opis jamu kawan2..hehehe) dan hujung minggu hari tu sempat juga akak buat bubur pulut hitam yang merupakan salah satu pencuci mulut kesukaan akak dan en somi....sedapppp...

KEK BUAH
Resepinya :
1 cawan butter
1 cawan gula halus
2 biji telor
1 sudu teh baking powder
21/2 cawan tepung gandum / tepung kek
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna kuning
1 cawan buah2an campur

 
Cara2 membuatnya :

Pukul butter dan gula hingga kembang...masukkan baking powder, telur, esen vanilla dan pewarna kuning...pukul lagi sehingga gebu dan kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit di selang seli dengan buah2an campuran tadi...gaul biar sebati.
Sediakan loyang yang telah di sapu dengan sedikit butter ....oppss sebelum tu..kita perlulah memanaskan loyang terlebih dahulu.
Selepas itu, masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 45 minit atau sehingga masak.

BUBUR PULUT HITAM
Resepi :

2 cawan beras pulut hitam (rendam 3 jam)
1 mangkuk santan (1 biji kelapa)
6 sudu besar sagu biji (Akak x masukkan pon sbb stok tiada)
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
air daun pandan / sirap pandan
sedikit garam

Cara penyediaan :

Beras pulut yang telah direndam tadi di rebus dahulu sehingga kembang dan empuk.
Toskan air rebusan dan masukkan santan, gula melaka, sagu biji, gula pasir (kalau x mahu manis kurangkan gula pasir), garam dan sirap pandan.
Masak sehingga mendidih sambil di kacau sekali sekala agar santan tidak pecah minyak.
Taraa...dah siap dan sedia untuk di hidangkan. Sedap di makan panas atau sejuk.

Sekian ...jommmm tunggu apa lagi...nyummm...nyummmm...hehehehe...:)


No comments:

Post a Comment