Jom Ikut

Wednesday, 2 March 2011

Kuey Teow Kuah Yang Ringkas....


Selamat pagi....hari ni saja nak story dan kongsi ngan kengkawan tentang menu akak petang semalam....lepas balik keja...perut terasa sangat lapar...maklumlah tengahari tadi hanya makan laksa yang en somi beli kat kedai depan umah jer...tu pun kongsi ngan si adik...akak ingat nak masak nasi ayam ja tuk dinner kami malam ni....tapi Along Iqah pulak nak makan kueyteow....en somi dan adik Irah  setuju ja ngan cadangan along Iqah...kalu camtu senang citer...sume makan kueyteow jer ....lagi senang keja akak, tak payah nak masak nasi ayam lagi tuk dinner...hehehehehe....

Jom kita layan resepi kueyteow kuah ni....senang n ringkas tapi sedap (tekak akak ler.....hehehehehe)

KUEY TEOW KUAH

1 bungkus Kueyteow (dibasuh )
2 batang sayur sawi
30 gram kobis bulat
6 ekor sotong sederhana besar
2 keping tauhu
10 ekor udang sederhana besar (akak x masukkan pon sebab x ada stok)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kicap pekat
2 biji telor
3 sudu besar minyak masak
500 ml air
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

- Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah dicincang. Goreng hingga garing dan berbau wangi.

- Selepas itu, masukkan cili yang telah dikisar , sos cili, sos tiram dan kicap....masak hingga garing dan pecah minyak.

- Masukkan tauhu , udang dan sotong... gaul biar sebati .

- Masukkkan air , garam dan gula.... masak hingga kuah mendidih baru masukkan telor....biar seketika baru  digaul...

- Lepas tu baru masukkan sayur2 tadi...dan last sekali masukkan kueyteow. Gaul rata dan terus hidang.

No comments:

Post a Comment