Jom Ikut

Sunday, 20 March 2011

Laksa Utara.....sukeeee....

Sudah lama hasrat d hati nak makan laksa tp x berkesempatan nak buat ....sibuk jer memanjang...nak beli d kedai x puas makan...akak kalau makan laksa tak sah kalu x tambah...makan laksa ni suka berulang-ulang...baru bestttt....tambahan pula ianya merupakan makanan kegemaran akak...

Pada cuti hujung minggu baru ni akak sempat juga membuat laksa...mmm..puas makan...sampai orang dok d sebelah pon x  nampak  dah (hehehehehe) ... apa pon jom kita layan resepi laksa ni pulak....

LAKSA UTARA

Bahan-bahan ( untuk 5 org )


2kg ikan kembung - buang ekor & kepala
2btg bunga kantan - dipotong dua
3 ikat daun kesum
3sb cili giling
10bj cili padi - ditumbuk halus
20 keping asam gelugor
20gm belacan
garam & serbuk perasa
1 peket laksa ( direndam & di rebus)
- Bahan-bahan ulam -

1 labu bawang besar
1 ikat daun selum
1 btg timun
3bj telur rebus
3bj limau
1 btg bunga kantan
Cara-cara
 
1.Ikan dibersihkan,masukkan dalam periuk besar bersama 10 keping asam gelugor dan sedikit garam. Isi air hingga menutupi ikan & rebus hingga masak.
2.Bila dah masak,bawa keluar ikan & tunggu sejuk,air rebusan jgn dibuang biarkan dlm periuk. Asingkan isi ikan dr tulang kemudian blend hingga hancur.
3.Masukkan ikan yg dah di blend tadi dalam periuk yang sama. Masukkan bunga kantan,asam keping,daun kesum,cili giling,cili padi dan belacan. Masak dengan api sederhana,biarkan mendidih dan sentiasa panas. 4.Bila kuah terlalu pekat, tambahkan air supaya kuah laksa jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
5.Masukkan garam & serbuk perasa.
6.Bawang besar, daun selum, timun dan bunga kantan dimayang halus. Timun & limau dipotong dua.
7.Masukkan laksa dalam mangkuk dan taburkan bahan2 ulam dan siramkan kuah laksa semasa tgh panas. Siap utk dimakan.
 
SELAMAT MENJAMU SELERA....

2 comments:

  1. salam fieda....ermm..favourite kak Noor tu...salam kenal ya...

    ReplyDelete
  2. w.salam thanks kak noor....favourite saya juge ni...hehehehe

    ReplyDelete