Jom Ikut

Tuesday, 5 August 2014

Puff Sardin @ My Home Sweet Home


Walaupun rupa tak cantik...tapi keenakan rasanya memikat hati kami sekeluarga....

PUFF SARDIN

BAHAN A
Beberapa keping Puff Pastry

BAHAN B
2 ekor Ikan Sardin Tin (dilenyek sederhana hancur)
1 biji bawang besar (dibelah 8 dan dihiris nipis)
10 biji cili padi kampong (dihiris nipis)
1 biji limau Kasturi
sedikit garam

Cara-Cara Membalut :-
1. Ambil sekeping puff pastry dan alas pastry dengan plastik yang tersedia.
2. Potong pastry kepada 2 bahagian. Pastikan satu bahagian sedikit besar yang akan dijadikan pembalut dibahagian atas.
3. Kelar-kelar bahagian yang besar tadi.
4. Pada satu bahagian lagi, sudukan inti sardin keatas nya dan tutup dengan kepingan yang berkelar tersebut.
5. Kemaskan tepinya dan tekan dengan garfu, pastikan ditekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar yang di sapu dengan sedikit minyak sayur.
6 Sapu atas puff dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C selama 25 minit atau sehingga keperang-perangan.







1 comment: