BAHAN UNTUK BIHUN GORENG
400gm bihun (sepaket) - di rendam di dalam air biasa hingga lembut dan toskan
100gm udang basah (boleh juga gantikan dengan isi ayam jika suka)
100gm sotong
50gm sayur sawi - di potong
50gm kobis - di racik
secekak taugeh
2 sudu besar cili giling
1/2 cawan sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
garam & gula secukup rasa
Ajinomoto (jika suka) - Boleh gantikan dengan kiub ikan bilis
1/2 cawan air
CARA MEMASAK
1. Tumis bahan yang di tumbuk hingga wangi dan masukkan cili giling tadi sambil di kacau.
2. Masukkan pula kicap pekat, sos tiram, sos cili, udang dan sotong. Kacau hingga sebati dan masukkan pula sedikit garam, gula dan kiub ikan bilis dan air. Masak hingga mendidih.
3. Seterusnya masukkan bihun di ikuti dengan sayur-sayuran dan kacau hingga bihun lembut serta sebati dengan bahan-bahan yang di tumis tadi.
4. Akhir sekali masukkan taugeh dan kacau sebentar. Jika bihun telah secukup rasa bolehlah matikan api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment