Wednesday, 19 March 2014

Kari Sardin yang sempoiiiii




Bahan-bahannya:

1 biji bawang merah dihiris nipis
1-2 biji bawang putih dihiris memanjang
1 inci halia dihiris nipis memanjang
1 tin sardin sederhana/besar
4-5 batang bendi
1 biji tomato
200ml santan
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil pati asam jawa Adabi
Air dan garam secukupnya

Cara memasaknya :

1) Tumis bawang dan halia hingga kekuningan.
2) Masukkan serbuk kari dan terus masukkan sedikit air.
3) Tumis hingga naik bau. Masukkan santan dan air ikut kepekatan yang dikehendaki.
4) Timba kuah agak tak pecah santan. Masukkan bendi dan sardin dalam tin.
5) Masukkan pati asma jawa dan perasakan dengan gula.
6) Tunggu hingga mengelegak dan sedia dihidangkan.









No comments:

Post a Comment