Monday, 21 April 2014

Sayur Lemak Rebung Dengan Bayam


BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 kg rebung yang telah dihiris, cuci dan celur hingga lembut, toskan
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, dititik
50g daun bayam
1 camca besar penuh udang kering, rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar
1/2 liter santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-)

Masukkan rebung yang telah dicelur tadi ke dalam periuk bersama2 hirisan bawang besar, bawang putih dan udang kering tumbuk. Gaul rata, tuang santan cair dan jerang atas dapur hingga mendidih. Kacau sekali sekala dan jika kurang kuah boleh tambah sedikit air.
Masukkan pati santan. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Masukkan pula daun bayam sambil di kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ikan masin atau ikan goreng..












No comments:

Post a Comment