Jom Ikut

Monday, 20 February 2012

~Tom Yam Campur~


Sudah lama tak makan tom yam yang masak sendiri...selalu main oder dari kedai jer...minggu ni terlebih rajin dan bahan-bahan pun ada...akak pon masak la tom yam ni untuk menu tengahari kami sekeluarga. Sebenarnya menu ni adalah pada sabtu lepas cuma tak sempat nak masukkan dalam N3 ni ....sibuk mengalahkan Perdana Menteri...hehehehe...

Tom yam ni sedap juga makan dengan mee,bihun atau koteaw...boleh menambahkan 'kg' ni...hihihi

RESEPI TOMYAM CAMPUR
200g isi ayam (di potong kecil)
10 ekor udang sederhana besar
3 ekor sotong (di potong bulat)
11/2-2 liter air
3 batang serai
1 inci lengkuas di hiris
200g cendawan tiram
200g putik jagung
200g bunga kobis
1 batang karot sederhana besar
10 biji cili padi (di tumbuk sedikit)
1 biji tomato
2 labu bawang besar (di potong baji/bulat)
2 sudu makan pes tom yam
1 kiub ayam (jika suka)
1 camca teh gula (jika suka)
3 helai daun limau purut
sedikit air perahan limau nipis


CARA PENYEDIAAN :
- Didihkan air stok ayam dalam periuk

- masukkan ayam dan didihkan sehingga empuk.
- Masukkan pes tom yam, serai, lengkuas,cili padi dan bawang besar .
- Masukkan juga garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali masukkan sayur-sayuran tadi beserta daun limau purut dan air perahan limau nipis.
- Biarkan mendidih seketika dan terus padamkan api.
- Angkat dan hidangkan.










No comments:

Post a Comment