RESEPI KUIH LOPES :
Bahan-bahan :
1/2 kg beras pulut
Air secukupnya untuk merebus
Daun pisang dan tali secukupnya
1 biji kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan (dicarik-carik dan disimpul)
sedikit pewarna hijau
Bahan-bahan untuk air gula :
300g gula melaka
250ml air
4 sudu besar gula pasir
3 helai daun pandan (dicarik-carik dan disimpul)
Cara menyediakannya :
· cuci beras pulut dengan bersih
· tanakkan pulut sehingga masak dengan memasukkan air daun pandan serta sedikit pewarna hijau.
· layurkan daun pisang dan potong ikut berapa besar kuih lopes yang dikehendaki
· ambil sekeping daun pisang dan letakkan 2 senduk pulut ke atasnya.
· bungkus dengan rapi serta padat isinya ...lakukan sehingga habis
· setelah itu ambil dalam 3-5 biji dan ikat ketat dengan tali
· lakukan sehingga habis
· rebus selama 1/2 jam atau sehingga masak
· sementara itu kukuskan kelapa parut dengan sehelai daun pandan
· sejukkan dan gaulkan dengan garam
· masak semua bahan air gula sehingga larut
· angkat dan tapiskan. biarkan sejuk
· cara menghidang: gaulkan kuih lopes dengan kelapa parut dan hidangkan dengan air gula.
No comments:
Post a Comment