Mee Hailam ni memang salah satu makanan kesukaan akak...n akak ada terjumpa satu resepi mee hailam ini yang akak rasa senang dan ringkas untuk dicuba... bagi kengkawan yang berminat dan ingin mencuba resepi ini bolehlah menyalinnya....
RESEPI MEE HAILAM ISTIMEWA
(hidangan : sesuai untuk 4 orang)
Bahan2 :
Mee Kuning 500g
Ayam 200g, dipotong kecil
Sotong 100g, dipotong kecil
Udang 100g, kalau udang besar tu agak2lah yek...
Sawi 250g
Putik jagung 1 peket
Lobak merah 1 biji
Cili kisar 1 sudu besar (kalau nak lagi pedas, boleh tambah sendiri)
Bawang Putih 1-3 ulas
Sos Tiram 2 sudu besar
Kicap pekat 1 sudu besar
Air 1 cawan
Tepung jagung 1 sudu besar (dicampur dengan 1/2 cawan air tadi)
Minyak 2 sudu besar
Cara memasak :
1. Panaskan minyak n goreng bawah putih hingga wangi
2. Masukkan cili kisar dan ayam
3. Masukkan pula sotong n udang, kacau selama 5 minit.
4. Tambahkan kicap pekat, air dan soso tiram.
5. Setelah mendidih, masukkan semua sayuran dan biarkan ianya masak
6. Masukkan mee kuning dan air tepung jagung dan biarkan selama minit(kacau perlahan-lahan sehingga kuah menjadi pekat)
7. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment