Sebelum di bakar |
Kek yang telah siap di bakar |
KEK KAROT
Bahan
250 g butter
150 g gula halus
3 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 g carrot [parut dan celur - toskan kering]
100g prune cincang (akak gantikan ngan badam cincang)
230 g tepung gandum/tepung kek ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1 s/k serbuk kulit kayu manis ]
Cara.
1. Panaskan acuan
2. Butter dan gula dipukul sehinga gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
4. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.
5. Masukkan tepung gandum yg telah diayakkan bersama baking powder dan serbuk kayu manis.
6. Masukkan carrot, kismis dan prune.
7. Gaul rata dan masukkan dalam acuan yg dilapikkan kertas
8. Kukus/bakar adunan selama lebih kurang 50 minit/ sehingga masak
9. Bila telah masak, sejukkan dan sapukan cream keju.
Cream Keju
250 g cream keju
50 g gula halus
50 g fresh cream
1 cawan yogurt perisa buahan
Cara.
1. Pukul semua bahan sehingga gebu dan sapukan pada kek karot yg telah sejuk
No comments:
Post a Comment