Salam Mesra buat semua sahabat2 blogger semua...petang ni akak saja nak tayang bihun sup tulang yang akak masak minggu lepas tapi tak sempat nak masuk n3...kebetulan anak saudara yang baru kawin ingin bertandang ke umah...jadi sempat juga menjamu mereka ngan bihun sup ni...
BIHUN SUP
Bahan A1 paket bihun ] rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit ]
Bahan Kuah
500 gm Tulang
300 gm perut (akak tak masukkan pon)
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya
Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]
Bahan Sos Cili
10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
garam
gula dan air
Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendideh dan pekat
Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut dan lekang daripada tulang.
2. Daging pada tulang dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan
No comments:
Post a Comment