Monday, 4 July 2011
Sambal Tumis Udang Petai
Malam ni anak akak "Along IQah" ada tuisyen...kenalah masak awal untuk makan malam. Antara menu akak sekeluarga malam ni adalah sambal tumis udang petai...petai ni kawan anak sedara yang bagi.....dalam sepuluh papan /keping gitu....maklumlah kan...sekarang ni kan musim buah...apalagi akak pun godek2 ler buat sambal tumissss.... jom jenguk resepinya...
Bahan-bahan : ( 1 mangkuk kecil )
300g Udang (saiz ikut suka)
1-3 keping petai - di potong/di kopek
4-5 ulas bawang merah kecil
6-7 sudu besar cili kering mesin
Seketul kecil belacan
Sedikit asam jawa
1/2 - 1 biji bawang besar - hiris tebal membulat
Garam, gula secukup rasa
Cara-cara :
- Tumbuk bawang & belacan hingga lumat. Campurkan dgn cili mesin.
- Panaskan minyak & tumis sehingga betul2 garing & wangi.
- Masukkan petai, udang, bawang besar, garam & gula secukup rasa. (Sapa2 yg suka, boleh masukkan Pak Aji sikit- akak x masukkan pon).
- Kacau sehingga layu sedikit. Masukkan air asam jawa. Biar sebentar sehingga petai betul2 masak.
- Sedia untu hidangan
Sedap di makan bersama nasi panas2 beserta ikan goreng /ikan pekasam...fuhhhh meletoppppppppp.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Labels
Aneka Bubur
(3)
Aneka kek
(18)
Aneka Kuih
(30)
Aneka Lauk
(22)
Aneka Masakan
(27)
Aneka Mee
(9)
Aneka Minuman
(1)
Aneka Nasi
(2)
Aneka Puding
(10)
Aneka Pulut
(3)
Aneka Roti
(1)
Asam pedas
(1)
Award
(1)
Besday
(1)
Doa dan Ayat Pilihan
(1)
Family
(26)
ilmu
(7)
Info
(7)
info dan kesihatan
(7)
Kari Sotong
(1)
kek karamel
(2)
Kentang Putar
(1)
kuih muih
(17)
Kuih Tradisional
(3)
Macam-macam
(8)
Pencuci mulut
(12)
Petua
(5)
Petua dan Kesihatan
(9)
Puding Roti
(1)
Sambal tumis petai
(1)
No comments:
Post a Comment