Berbuka Petang ni dengan resepi kampung "Asam Pedas Keladi"....bagi yang menggemarinya memang sedap. Bertambah nasi bila makan ngan asam pedas ni....jom kita jenguk resepinya...
ASAM PEDAS KELADI
Bahan2 :
5 batang keladi yang telah dibuang kulit (potong lebih kurang 2@3 inci)
6 tangkai cili kering *
3 ulas bawang merah *
2 ekor ikan kembung (di rebus dan diambil isinya sahaja)
sedikit lada hitam *
1 inci halia (di potong nipis bulat2)
1 batang serai
sedikit daun kesum
sedikit belacan *
garam secukup rasa
Sedikit Air
2-3 Keping asam gelugur/keping
Cara2 menyediakannya:
Batang keladi tadi dan di rebus setengah masak. toskan air rebusan.Tumbuk isi ikan yang telah di rebus tadi hingga lumat/ halus.Blend bahan2 yang bertanda (*). Jerangkan air rebusan di dalam periuk dan masukkan semua bahan yang di tumbuk/diblend . Masukkan serai yang telah di titik tadi... Apabila mendidih masukkan batang keladi, daun kesum, asam keping dan garam. Bila telah mendidih bolehlah di angkat dan di hidangkan. Asam pedas keladi ni sedap di makan bersama nasi ulam/ nasi kerabu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Labels
Aneka Bubur
(3)
Aneka kek
(18)
Aneka Kuih
(30)
Aneka Lauk
(22)
Aneka Masakan
(27)
Aneka Mee
(9)
Aneka Minuman
(1)
Aneka Nasi
(2)
Aneka Puding
(10)
Aneka Pulut
(3)
Aneka Roti
(1)
Asam pedas
(1)
Award
(1)
Besday
(1)
Doa dan Ayat Pilihan
(1)
Family
(26)
ilmu
(7)
Info
(7)
info dan kesihatan
(7)
Kari Sotong
(1)
kek karamel
(2)
Kentang Putar
(1)
kuih muih
(17)
Kuih Tradisional
(3)
Macam-macam
(8)
Pencuci mulut
(12)
Petua
(5)
Petua dan Kesihatan
(9)
Puding Roti
(1)
Sambal tumis petai
(1)
No comments:
Post a Comment