ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
Bahan-bahan :
4 ekor ikan kembung (ikan-ikan lain pun boleh) - dicuci bersih-bersih
1 kuntum bunga kantan
1 biji timun(sederhana besar) - bendi pon boleh dan lagi best
2 biji tomato
11/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
1 biji bawang besar - dipotong dadu
sedikit daun kesum
garam dan gula secukupnya
Bahan Kisar :
10 biji cili kering
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar. Setelah bawang besar garing, masukkan
bahan kisar dan masak hingga naik minyak.
2. Masukkan air dan biarkan ia mendidih.
3. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan bendi.
4. Masukkan ikan dan air asam jawa. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan pula tomato.
6. Sebelum diangkat, masukkan garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment