Hari ni anak-anak request nak makan kentang putar yang ala-ala KFC tuuu (ya ke????)...lama betul akak tak buat kentang putar ni untuk mereka....bila pergi kat KFC kentang ni wajib beli sorang satu cup yang besar tapi masih tak cukup ...nahhhh bila buat seniri ni....amik koooo...leh makan sampai kenyangggggggg .... rasanya best sangat...seperti kentang putar dari KFC juga...resepi ni akak dapat dari salah seorang blogger dan dah tak hengat namanya ...apapon mohon izin untuk share resepinya disini untuk rujukan diri sendiri dan juga teman-teman....jom apa lagi kita intai2lah resepinya yang senang dan mudah ini....lepas ni tak payah la kita beratur panjang untuk dapatkan kentang putar dekat KFC lagi...hehehehe.
KENTANG PUTAR YANG BEST
Bahan-bahan ( 10 biji kentang )
• 10 biji kentang - di buang kulit dan di potong kiub
• 1 sudu kecil lada hitam di tumbuk halus
• 1/2 cawan fresh milk
• garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Rebus kentang dengan sedikit garam
2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus dan gebu.
4. Sambil putar jangan lupa masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya
Sos kentang putar (gravy)
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
• 650 ml air
• 5 sudu besar stok ayam (akak guna brand maggi)
• 1 biji bawang besar - cincang
• 1 batang saderi - cincang
• 40 gm mentega
• 20 gm tepung gandum
• 1 sudu besar sos tomato
• 1 sudu besar sos tiram
• sedikit serbuk lada hitam
• kicap pekat - untuk mendapatkan warna
• garam
Cara-cara:
1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram sudah masin.
agak menarik dan boleh di cuba ..
ReplyDeleteHi :D
ReplyDeletefvfe
ReplyDeletebvt
Nmpk beest...tp saderi tu ape??hehe.xtau..nk try..handmixer tu blender la kan??
ReplyDeletebest kalo disertakan dgn pic cara mmbuatnya.............
ReplyDeleteWeeeeeee sedapppp sis...
ReplyDeleteWeeeeeee sedapppp sis...
ReplyDeleteThnx share recipe insyallah i akan cuba buat ;)
ReplyDeleteInsyallah nk try nnt.thanx share!! ^_^
ReplyDeletetq for this info...i love it n try later...
ReplyDeletetumpang tanya air rebusan tu dtg dr mana ye? yg 650ml air ke? air tu kena masak trlebih dahulu ke?
ReplyDeleteNK TRY SATGI :)
ReplyDeletekorang semua mesti Cuba. I dah try dah.sedap....dapat makan puas2 plak 2..=)
ReplyDeletedaun saderi tu ape ?
ReplyDeleteklau guna susu cair f&n boley ke ?
stok ayam tu kube ayam ke ??
sekadar nak kongsi...
ReplyDeletekentang putar saya guna
kentang USA, sebuk lada putih, garam dan 4 sudu planta, x letak susu segar
Sos ketang putar saya guna
bawang besar, bawang putih, kiub pati ayam, sos lada hitam, sos cili,kicap, mashroom soup, teping jagung..
sedap tuu...letak mashroom soup dan sos lada hitam dlm sos kentang putar lagiiii sedap
ReplyDeletesaya dah cuba..anak sya suka sgt..mari singgah blog sya ya http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/
ReplyDelete