Gulai
ikan kering adalah antara resepi yang akak masak untuk berbuka petang kelmarin.
Resepi ni dapat dari emak akak dan cara membuatnya pun tak la susah sangat
sepertimana resepi-resepi lain untuk kita mencubanya….
Lagi
pula Akak memang suka dengan gulai ikan kering nih, sedapp... makan dengan nasi
panas-panas…orang lalu tepi pun tak nampak dah…jangan marah yaaa….tapi kena
berjaga-jaga juga takut terkena darah tinggi kalau asyik makan ikan kering/ikan
masin ni... hihi... selalunya Ikan kering tersebut akak suka rendam semalaman
atau paling kurang pun 3 jam supaya kurang sikit rasa masinnya.Meh kita tengok
resepinya pula...
Bahan-bahan:
4 hingga 6 keping tulang ikan masin (ikan talang atau ikan merah)
4 sudu besar serbuk kari ikan
4 hingga 6 keping tulang ikan masin (ikan talang atau ikan merah)
4 sudu besar serbuk kari ikan
1/2
biji kelapa parut - diambil 2 cawan santan
2 biji terung bulat - dibelah enam (akak tak ada stok)
3-4 ulas bawang putih (blender)
2 ulas bawang besar (blender)
2 biji terung bulat - dibelah enam (akak tak ada stok)
3-4 ulas bawang putih (blender)
2 ulas bawang besar (blender)
1
sudu teh jintan manis (tumis)
3-4 ulas bawang merah dan bawang putih (tumis)
3-4 ulas bawang merah dan bawang putih (tumis)
1
tangkai daun kari (tumis)
2 keping asam gelugor (asam keping)
2 sudu besar minyak
Garam jika perlu
2 keping asam gelugor (asam keping)
2 sudu besar minyak
Garam jika perlu
Cara Menyediakan:
- v Campurkan rempah daging dan tulang dengan satu cawan pati santan, kemudian rebuskan hingga mesra.
- v Masukkan satu lagi cawan santan diikuti dengan terung. Masak sehingga terung dan ikan empuk/masak.
- v Setelah masak, kecilkan api dan ketepikan bahan tadi.
- v Sediakan kuali, panaskan minyak dan tumis bawang merah, jintan manis, bawang putih serta daun kari.
- v Tumis sampai naik wangi kemudian tuang semua bahan dalam kuali ke dalam periuk. Tutupkan api.
- v Tutup periuk selama 10 minit agar bahan-bahan menjadi lebih mesra sebelum dihidangkan.
- Satu lagi petua yang akak nak bagi tahu dan perturunkan,
jangan gatai tangan masukkan garam dulu, sebab ikan kering ni selalunya dah
masin. Apa pun rasa dulu sebelum tambah garam... jangan tambah garam dulu baru
nak rasa... selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment