RESEPI MASAK LEMAK CILI API PERIA
Bahan-bahan
1 biji peria
1 biji peria
segemgam ikan bilis
1 biji bawang merah - diblend
1 biji bawang merah - diblend
2 ulas bawang putih - diblend
10 biji cilipadi - diblend
1 mangkuk pati santan
Garam
1-2 keping Asam gelugur
Serbuk perasa
Cara-cara
1. Peria itu dibelah dua, buang isi kat tengah-tengah tu. Kemudian potong nipis-nipis.
2. Rendam dalam air garam (lebih kurang 1/2 jam).Tujuan rendaman ni adalah untuk membuang rasa pahit peria itu.
3. Masukkan santan dan semua bahan-bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih sambil dikacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
10 biji cilipadi - diblend
1 mangkuk pati santan
Garam
1-2 keping Asam gelugur
Serbuk perasa
Cara-cara
1. Peria itu dibelah dua, buang isi kat tengah-tengah tu. Kemudian potong nipis-nipis.
2. Rendam dalam air garam (lebih kurang 1/2 jam).Tujuan rendaman ni adalah untuk membuang rasa pahit peria itu.
3. Masukkan santan dan semua bahan-bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih sambil dikacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
4. Apabila semua rasa sudah sebati dan kuah mendidih...tutup api dan sedia dihidangkan.
sdap tu..:)
ReplyDeletesedapnya...nak kena try jugak lah
ReplyDelete