KUIH LOPES :
Bahan-bahan :
1/2 kg beras pulut
air secukupnya untuk merebus
daun pisang secukupnya
tali secukupnya
1 biji kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan - optional
Sedikit pewarna hijau
Bahan2 air gula:
300gm gula melaka
4 sudu besar gula pasir
250ml air
3 helai daun pandan
Cara-Menyediakannya:
- cuci beras pulut dengan bersih
- tanakkan pulut sehingga masak dengan memasukkan air daun pandan serta sedikit pewarna hijau.
- layurkan daun pisang dan potong ikut berapa besar kuih lopes yang dikehendaki
- ambil sekeping daun pisang dan letakkan 2 senduk pulut ke atasnya.
- bungkus dengan rapi serta padat isinya ...lakukan sehingga habis
- setelah itu ambil dalam 3-5 biji dan ikat ketat dengan tali
- lakukan sehingga habis
- rebus selama 1/2 jam atau sehingga masak
- sementara itu kukuskan kelapa parut dengan sehelai daun pandan
- sejukkan dan gaulkan dengan garam
- masak semua bahan air gula sehingga larut
- angkat dan tapiskan. biarkan sejuk
- cara menghidang: gaulkan kuih lopes dengan kelapa parut dan hidangkan dengan air gula.
Sedap menjamu selera di bulan ramadhan ini.....cuba jangan tak cuba....
No comments:
Post a Comment