10 keping roti keping
2 tin susu cair
1 sudu serbuk kulit kayu manis
3 biji telur
4 sudu besar gula ( boleh tambah jika suka lebih manis)
1 sudu teh vanillla
100 g kismis
2 sudu besar mentega
Cara membuatnya
1. Potong kecil-kecil roti keping dan letak di dalam mangkuk pembakar.
2. Satukan telur. gula dan essen vanilla. kacau hingga rata. Tuang susu cair kedalam adunan telur tadi dan kacau hingga gula larut.
3. Masukkan butter kedalam mangkuk pembakar yang berisi roti. Ratakan mentega tadi pada roti dengan menggunakan sudu.
4. Taburkan pula dengan serbuk kulit kayu manis & kismis dan last tuangkan adunan susu dan telur ke atas roti. Rendam roti ke dalam susu hingga rata dan bolehlah di bakar atau di kukus. Bakar dalam oven 150 darjah celcius selama 30 -40 minit.
5. Kesedapannya terserlah jika dihidangkan dengan kuah/sos kastad dan puri buah-buahan.
No comments:
Post a Comment