BAHAN-BAHANNYA :
1 kepala ikan merah bersaiz besar, belah 2
2 biji tomato
1 camca besar cili kisar
3 1/2 camca besar penuh rempah kari ikan (baba's)
1 keping asam gelugor
1 kepala ikan merah bersaiz besar, belah 2
2 biji tomato
1 camca besar cili kisar
3 1/2 camca besar penuh rempah kari ikan (baba's)
1 keping asam gelugor
1/2 cawan santan cair/secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS :
1 camca teh penuh halba campur
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 pelepah daun kari
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS :
1 camca teh penuh halba campur
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 pelepah daun kari
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis halba
campur hingga harum, masukkan daun kari, bawang merah hiris dan bawang
putih hiris. Tumis hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili
garing.
- Sementara itu bancuh rempah kari dengan bahan
kisar halus, kacau rata dan masukkan ke dalam periuk, masak hingga terbit
minyak, guna api kecil dan kacau selalu.Tuang santan secukupnya dan kacau
rata. Biar mendidih.
- Masukkan ikan dan juga asam gelugor. Bila
mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali
masukkan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Hidangkan...
No comments:
Post a Comment