Assalamualaikum
Panas betul cuaca sekarang ni kan....panas-panas camni pekena dengan sesuatu yang sejuk pasti menyegarkan contohnya puding atau aiskrim...wah bestnyaaaa. Kali ni saya suka berkongsi satu resepi puding yang lemak manis ni untuk tontonon rakan-rakan semua.
Walaupun kejadiannya taklah begitu cantik tapi rasanya yang sangat sedap dan nyaman tu merubah segalanya...hehehehe
Resipi PUDING CENDOL GULA MELAKA
by fieda
source ~ Puan Norlela Haji Nus @ Gula Hangus
Bahan A :
3 cawan (600ml) air
10 gm serbuk agar-agar
2 cawan (400 ml) santan pekat
150-200 gm cendol
1 tsp garam/secukup rasa
3/4 cawan gula pasir
Campurkan air, serbuk agar-agar dan gula. Masak sehingga mendidih.
Masukkan santan, cendol dan garam. Masak lagi hingga mendidih.
Masukkan dalam acuan yang sesuai. Sejukkan sehingga beku.
Setelah beku, cakar-cakarkan permukaannya dengan garfu.
Bahan B :
5 cawan (1 liter) air
10 gm serbuk agar-agar
200 gm gula melaka
Potong kecil-kecil gula melaka agar mudah larut. Masak gula melaka, air dan serbuk agar-agar sehingga mendidih dan gula melaka larut. Tuangkan ke atas lapisan cendol tadi. Sejukkan dalam petisejuk.
Boleh dipotong dan sajikan.
sdapnya..:)
ReplyDelete